пʼятницю, 27 березня 2020 р.



12 правил читання книг

1. Читання книг навчає нас уму- розуму, замінюючи нам життєвий досвід; окрім цього, воно завжди дає високу естетичну насолоду. Тому під час читання книг ніколи не поспішайте, і нехай навчання буде серйознішим, а насолода глибшою.

2. Не можна судити про те, чого ви не знаєте, тому, тому ніколи не називайте книгу нудною, якщо не прочитали її до кінця.





3. Коли ви захоплені книгою, коли вона володіє вами цілком, намагайтесь бути якомога уважнішими, бо це – найвищий момент у читанні; в жодному разі не поспішайте, не «ковтайте книги»; читання поспіхом, коли враження змінюються, притуплює почуття, і Ви не отримаєте від книги всього, що вона могла б вам дати.

4. Під час читання жодного слова з книги не повинно бути пропущено. Особливо шкідливо робити пропуски, «ковзати по книзі» у найцікавіших місцях.

5. Не намагайтесь передчасно дізнаватися про розв’язку книги: від цього увага ослабне, інтерес до книги зникає. Бо обідати не починають з десерту.

6. Зміст книги – це священна власність того, хто її написав. Тому завжди знайте і твердо пам’ятайте ім’я автора, який написав книгу, інакше ваше читання буде схоже на крадіжку.

7. Читання – то праця, корисна та приємна. До всякої праці звичка виробляється лише постійними вправами, тому читайте завжди і всюди, де тільки є для цього можливість, тоді читання стане Вашою звичкою, а вона є ознакою висококультурної людини.

8. Під час читання жодне слово, жодне речення не повинно залишитися незрозумілими, тому завжди звертайтесь до словника чи до вчителя, батьків за поясненням, шукайте і в Інтернеті.

9. Не розтягуйте без потреби читання однієї книги на дуже тривалий час; від такого читання змісту в цілому ви не охопите та й естетичної насолоди отримаєте мало.

10. Читати лежачи дуже шкідливо для очей, та й увага під час такого читання завжди слабне.

11. Не слиньте пальців, коли гортаєте книгу, – до вас її могла читати хвора людина, і ви можете заразитися.

12. Книга – найвищий скарб культурного життя людини, тому бережіть її свято і не торкайтесь до неї брудними руками.